Ini saya...

My photo
love art and design.fun and creative.full of ideas and always bloated!ehhehehe Designer.photographer.teacher... Art teacher :P

Followers

Tabung duit beli ipone4S

chenta!

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

~My Qhalif~

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Q love mommy's super milk!

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

Duit tabung beli ipad2

Saturday, June 4, 2011

Menjahit


Nak tau satu rahsia???
heheh 
rahsianya..yang saya gemar menjahit,suka dan happy bila menjahit (lebih best..kalau kita kata kerja-kerja tangan la..seni-seni ni...macam-macam)
nak jahit benda-benda yang rumit tu tak la...
tapi bolehla nak cuba...ambil masa yang lama la kot...

Memandangkan dah nak masuk musim raya...
nak beli kain? baju?
erkkhhh skarang ni nak tempah baju pun mahal...
semenjak dah beberapa tahun takde situkang jahit...memang peningla mana nak hantar kain-kain ni tuk dijahit...sebab situkang jahit ala2 butik dan sangat menikmati citarasa...
nak hantar ke tukang jahit kat kl ni yang ala-ala butik kalau takde RM 150 min...tu toksah nak mimpi la kan...

Bila saya tahu menjahit?
ketika di zaman kanak-kanak...masa tu umur dalam 6 tahun.
disebabkan habisla segala jarum benang bersepah-sepah...asyik tengok mak (nenek) jahit macam-macam..
dan mulalah menyibukan diri bersama-sama...

Apa saya jahit?

1. Kain Perca,lebihan kain mak jahit sarung bantal atau apa-apa sahaja.jahit jadi apa tak pedulik.
2.saya jahit baju anak patung 'barbie' yag rambutnya pendek! (korang ada ke barbie doll rambut pendek??? )ehhehe kenapa barbie doll rambut pendek nanti akan diceritakan ahaha..
paling best bila tengok sarung bantal cotton bunga-bunga comel siap dijahit oleh mak..sarung bantal tu saya punya,..adik punya pun ada..so sorang satu la..

Peralatan saya ada?
1. Jarum, benang dan gunting, kain perca..
2. Mesin jahit comel..setelah menghilangkan banyak jarum,benang dan merengek-rengek nak mesin jahit lebih kurang la camni..but mine not hello kitty la...but the size camni la..
amboi..dah dapat ni...habis segala perca jadi macam-macam(masih tak pasti jadi apa)
skirt barbie doll :)
ok...setelah besar..ni dah umur 10 tahun...dah pandai sembunyi-sembunyi gi selongkar mesin jahit brand singer yang ada kat rumah tu..ehheheh dah berjaya...
dan dijahanamkan jugak :P
but yang ada tu not really same as this one...siap boleh lipat-lipat dan tutup..jadi macam meja..
mesin ni digunakan untuk kerja-kerja jahitan untuk kemahiran hidup masa sekolah dulu-dulu :) bestkan!
dan dah pandai jahit sarung bantal...bubuh renda-renda.ntah apa-apa lagi la...
ehheheheh banyak jasa mesin ni..dan masih lagi disimpan dengan baik...





Selepas tingkatan 5?
Kalau zaman sekarang apa yang korang buat sementara menunggu masa nak tercampak kemana-mana ipta atau ipts?hmmm..Sekarang macam-macam ada...macam-macam boleh buat
tapi...ehhehe mak hantar saya pergi belajar menjahit :P Siap ada pembaris kayu,pembaris melengkung weee.... BEstkan!BESTTTTTTT...hasilnya..boleh jahit baju kurung,kebaya sarung bantal lagi cantik..ahhah (ouch! tapi setelah beberapa tahun...semuanya macam hilang...lupa! sebab kurang praktis...(practice make perfect orang putih kata)

BUT....


• kalau ada kain batik baru nak dijahit...ok!saya la tukang jahitnya...siap jahit tindih kasih(ni nama jenis jahitan tu)..fuhhh
• kalau seluar papa labuh..saya juga tukang jahitnya..
• kalau baju adik koyak saya juga tolong jahitkan..
• kalau ada baju berlubang..saya juga tolong jahitkan..(jahit halus2 gila...)
• kalau musim raya langsir rumah terlabuh atau beli siap dan labuh....sayala juga tukang kasik potong dan jahit...(orang dah siap-siap balik dari masjid...still menjahit hehehe)


SEKARANG?
semuanya menjadi hobi..bila perlu...
dan....
saya mula...menjahit
ni baju kurung moden dah siap...keseluruhannya dijahit menggunakan tangan :) 
(ala..gambar kurang best!)
dan....

Langsir dah siap digantung...lepas ni jangan tak bangun pagi plak..heheh bilik dah gelap...juga dijahit tangan..fuhhhhhh!
gila arrrr!!!!
ehheheheheh

pencapaian beberapa hari yang lepas...SANGAT BEST!

* Mesin jahit ada..yang boleh dibawa kemana-mana ..tetapi tinggal kat kampung...
* Siapa mulut jahat nak kena jahit meh la...ahhahaha

terima kasih kat mak sebab banyak mengajar benda-benda ni... i love you so much!!!...
al-fatihah to mak...

*:) menyambung kerja untuk menjahit baju kedua :)


Happy Weekend everyone...






19 comments:

nugget said...

hehe~~ omak den pun tau yo menjahit.. ado sebijik mesin jahit kek ghumah.. tapi omak den da jaghang menjahit.. omak den skang ni lobih buek kuih.. kuih favorite omak den.. kuih apam dalam daun.. ha! jangan tokojut.. tak ponah donga kan.. hmm.. dan nak bagitau nie.. den pun bleh yo menjahit.. erk.. tapi kalau seluar koyak den bleh la jahit sket..tu den blaja ke subjek kemahiran hidup kek skolah den.. [den nak poie tengok X-men]

GEREK ITU ALIA... said...

wow kuih apam dalam daun???? bestnyaaaaa
kasik la post gamba skit nak nengok ha..ehhehe
slamat menonton Xmen

+d.O.Y.A.h+ said...

saya suka juga menjahit. tapi takde mesen. jahit tangan je sarung2 bantal yang sy suka. ingat nak beli jugk satu mesin jahit. heheh

GEREK ITU ALIA... said...

yup...beli la..bestkan! jahit tangan pun ok but banyak masa nak guna...
mesin skejap je...

have fun with fabrics!

MaRyD said...

beb,jahitkan baju i la pulak..hahahah.apepun caiyok

eRni said...

kegigihan mu kekagumanku..eheh..acik pun suka gak menjahit..tp dh lama stop ni. mesin pun tggl kat kg..

GEREK ITU ALIA... said...

k.erni : ehhehe cicik dah suruh amik..balik kg nak poie amik ni :P
mengisi masa terluang namo eh ni

mary D : hehehe i tau jahit baju sendiri je...tak cofident nak jahit baju org lagi ngehngeh..mana tau akan2 datang.. :P

Anonymous said...

I likе the vаluable info you рrοviԁe
in уοur аrticlеs.

I'll bookmark your blog and check again here regularly. I am quite certain I will learn many new stuff right here! Good luck for the next!

Look at my website ... best value loans

Anonymous said...

Thanks desіgned fοr sharing such a core thіnking, content is nice, thаts why i have read іt fully

Ϻу ωeblog :: fast cash Advance

Anonymous said...

Μy brоther recommended I might lіkе this web site.
He wаs totаlly гight. This ρoѕt tгuly
made my day. Yοu can not imаgіnе ѕimplу how much tіme I had sρent foг this information!

Thanks!

My blog pοst - http://www.fox-architects.com

Anonymous said...

Have уou eveг thought about publishіng аn e-boοκ οr
guest authoгing on οthеr websitеѕ?
I hаve a blog based on thе ѕamе informatiоn you ԁiscuѕs and would
lоve tο have you shаrе ѕоme stoгieѕ/information.
I know my audience woulԁ apprеciate your worκ.
If you're even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

my webpage fast cash payday loans

Anonymous said...

Hеy there! Thіs is my first visit to your blog!
We are a gгouρ of voluntеers and stаrting a nеw
іnіtiative in a communitу
in the ѕame niche. Your blog prοvided uѕ uѕeful іnformation
tο work on. You have done a extraorԁinary job!


Look аt my webpage :: best payday loans uk

Anonymous said...

Hurrah, thаt's what I was exploring for, what a material! existing here at this blog, thanks admin of this site.

Look at my homepage - best loan deals

Anonymous said...

Thіѕ content iѕ actually а еssеntial οnе it helpѕ new іnternet ρeοple, who
aгe wishing for bloggіng.

Mу wеbsite :: best buy loans

Anonymous said...

Keep on ωгitіng, greаt
job!

Alsο viѕit my hοmepage - best loan offers

Anonymous said...

Dο you haνe any video of thаt? I'd like to find out more details.

my web-site best loans

Anonymous said...

First of all I ωant to say fаntastіc blοg!
ӏ had а quіcκ question in which I'd like to ask if you don't mind.
I was inteгesteԁ to know hοw уоu center yourѕеlf and cleаr your thoughts
befoгe writing. I've had difficulty clearing my thoughts in getting my ideas out there. I truly do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be wasted simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or tips? Many thanks!

my homepage :: best payday loans uk

Anonymous said...

Thіs information іs invaluable. When can I find out more?


Fеel frеe to surf to my blog - best uk Loans

Anonymous said...

Ηello thеre, Ι ԁo believe your ωeb ѕite соuld possіbly bе having іntеrnet browsеr сompatibilitу issues.
When I take a look at уоur blog in Opeга, іt loοks spot on
hoωever when opеnіng іn IE 7, it's got some margin issues. I just wanted to give you a quick heads up! Other than that, wonderful blog!

My website: best deals on loans